THE NATURE OF WELL-LIVING
Arrow icon
Κατασκευή αστικού κήπου στη Θεσσαλονίκη

ΚΗΠΟΣ

Κομψός αστικός κήπος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στην περιοχή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, ο κήπος μίας μεζονέτας ισογείου αποτελεί όαση χαλάρωσης στο κέντρο της πόλης. Ένας εξωτερικός χώρος που διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα ανάπαυλας και διασκέδασης: μία φιλόξενη γωνία τραπεζαρίας, μία πλούσια περιοχή πρασίνου και μία διακριτική πισίνα, η οποία ενσωματώνεται άψογα στο περιβάλλον.

Τα φυσικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τη minimal τραπεζαρία και τον στρατηγικά τοποθετημένο φωτισμό, δημιουργούν μια γαλήνια και γοητευτική ατμόσφαιρα. Στα φυτά, η ισορροπία ανάμεσα σε υποτονικές γκρι-μωβ και ζωηρές πράσινες αποχρώσεις επιφέρει ηρεμία. Απόδειξη ότι ακόμη και μέσα στα όρια της πόλης, οι μικροί χώροι μπορούν να μετατραπούν σε φυσικά καταφύγια.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

2016

Αστικός κήπος στη Θεσσαλονίκη

TI ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΕ

Η οικογένεια που κατοικεί στη μεζονέτα, επιθυμούσε ο κήπος να αποτελέσει έναν χώρο ξεκούρασης, αλλά και ένα σημείο που θα απολάμβαναν εξωτερικές δραστηριότητες μαζί με το παιδί τους. Ένας σημείο στο οποίο θα αποφορτίζονταν από την καθημερινότητα, αλλά και θα υποδέχονταν φίλους τα σαββατοκύριακα. Παράλληλα, ήθελαν να ενισχυθεί η ιδιωτικότητα του χώρου από τα γειτονικά μπαλκόνια. Κύριο μέλημά τους, να διατηρηθεί το αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας, με τον κήπο να αποτελεί φυσική συνέχεια της μεζονέτας.

H ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ

Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο που συνδυάζει ηρεμία και διασκέδαση. Για να ικανοποιήσουμε τις δύο βασικές ανάγκες των πελατών μας, αξιοποιήσαμε τις υπάρχουσες κατασκευές σε επίπεδα και χωρίσαμε τον κήπο σε δύο μέρη.

Στο μέρος που υπήρχε περισσότερη ηλιοφάνεια εγκαταστήσαμε γκαζόν, ώστε το παιδί του ζευγαριού να μπορεί να απολαμβάνει το παιχνίδι του στον ήλιο. Αναδιαμορφώσαμε τη σκάλα σύνδεσης των επιπέδων για να δημιουργήσουμε μία ευρύχωρη τραπεζαρία, έτοιμη να φιλοξενήσει ευχάριστες βραδιές με φίλους στον κήπο.

Η περιφερειακή φύτευση ήρθε για να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητα της μεζονέτας. Παράλληλα, διαμορφώσαμε τις κατακόρυφες επιφάνειες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσουμε την αίσθηση του εγκλεισμού και του αυστηρού ορίου, δημιουργώντας οπτικές φυγές στον ουρανό.

Για να διασφαλίσουμε πως ο κήπος δένει αρμονικά με την αισθητική του κτηρίου, συνδυάσαμε υλικά που επικοινωνούν με το εσωτερικό του. Με τη σύνδεση εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, ο ωφέλιμος χώρος αυξάνεται για τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο. Η οικογένεια ζει μέσα στη φύση και μαζί με τη φύση, ενώ βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.