Πότε τον βρίσκουμε να διαβάζει τα αγαπημένα του βιβλία ενώ αφουγκράζεται τον γαλήνιο ήχο από το θρόισμα των φύλλων. Πότε να ακούει μουσική, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα με φόντο τον Θερμαϊκό και τον Όλυμπο. Τις περισσότερες φορές όμως, ο Θόδωρος Ευσταθίου είναι γονατισμένος πάνω από τις αρωματικές λεβάντες ή ξεπροβάλλει με το καπέλο και το καρότσι του ανάμεσα από τα στάχυα, έτοιμος να φροντίσει κάθε σπιθαμή του μεσογειακού του κήπου.
Μόνιμος κάτοικος Γαλλίας, ο βιοχημικός μηχανικός με ειδίκευση στη βιοτεχνολογία, επιλέγει όλο και συχνότερα να επιστρέφει στο κτήμα του, στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, μετά τη συνταξιοδότησή του. Ένα κτήμα που διαμόρφωσαν μαζί με τη σύζυγό του Φρανσουάζ και τον γιό του Θωμά, ώστε να περνάνε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους εκεί, δημιουργώντας ποιοτικές οικογενειακές στιγμές. Για εκείνον εξάλλου, η επαφή με τον κήπο είναι πηγή δημιουργικότητας. Ένας τρόπος να αποσυνδέεται από την τεχνολογία και να μειώνει το άγχος της καθημερινότητας. Ενώ και ο ύπνος του έχει βελτιωθεί σημαντικά, αφού νιώθει πιο ήρεμος μέσα στην αρμονία της φύσης.
Πετράλωνα, Χαλκιδική
2020
Ο κ. Θόδωρος και η οικογένειά του αποζητούσαν τη χρωματική αρμονία μέσα από την ανάδειξη της μεσογειακής φύσης. Ήθελαν έναν μεσογειακό κήπο με μειωμένες ανάγκες συντήρησης, που θα μπορούσε να αντέξει στις ακραίες θερμοκρασίες της περιοχής το καλοκαίρι, με ελάχιστες ποσότητες νερού. Παράλληλα, επιθυμούσαν ένα όμορφο αποτέλεσμα, καθώς ο εξωτερικός χώρος της κατοικίας είναι το αγαπημένο σημείο συνάντησης όλης της οικογένειας.
Εμπνεόμενοι από τα στοιχεία της φύσης και τα φυσικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, τους ελαιώνες, τα σπήλαια των Πετραλώνων και τη θέα της θάλασσας, συλλάβαμε το concept του Flow Garden. Ένας μεσογειακός κήπος με ροή που προκύπτει από τα φυσικά και οργανικά σχήματα στον κήπο. Μία ροή που φέρνει αρμονία. Μία βιώσιμη λύση που αναπτύχθηκε με βάση τις αρχές του xeriscape landscape. Χωρίς την ύπαρξη χλοοτάπητα, παρά μόνον ξηρανθεκτικών φυτών σε μία παλέτα χρωμάτων που κινείται ανάμεσα στο λαδί, το μπεζ, το λιλά, το καφέ και το γλαυκό. Φυσικές «αγκαλιές» με φυτά, στις οποίες οδηγούν διαφορετικές διαδρομές με χαλίκια διαφόρων διατομών. Τα μεγάλα πετρώματα ενισχύουν την αίσθηση του μεσογειακού τοπίου και χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση επιπέδων.
Έτσι, ο κ. Θόδωρος και η οικογένειά του μπορούν να θαυμάζουν το σύνολο του κήπου τους, ενώ απολαμβάνουν το γεύμα τους εντός της κατοικίας ή να εναρμονίζονται με την ισορροπία των στοιχείων της φύσης όταν βρίσκονται εκτός. Όταν φυσάει ο άνεμος, ο χορός των αγρωστωδών φυτών και η μελωδία που παράγουν, θυμίζουν στον κ. Θόδωρο τα παιδικά του βιώματα από το χωριό. Και αυτή είναι η πιο τρανή απόδειξη πως έχει επιστρέψει σπίτι.